Op zoek naar een pelletkachel, maar waar moet je opletten? 

De aanschaf van een pelletkachel is niet zomaar iets, je moet er tenslotte lang van kunnen genieten. Maar waar begint je zoektocht.
Kijk eerst bij je thuis waar je de kachel zou willen hebben. Op een rechte muur of juist in de hoek? Alles is mogelijk, maar wat ook belangrijk is hoe ga je de rookgasafvoer aanleggen. Het is in ieder geval belangrijk om foto’s te maken van waar de kachel moet komen te staan en ook van de buitenkant van de woning voor je onze showroom bezoekt.

Er zijn een aantal factoren die meespelen bij het kiezen van een pelletkachel:

Welk model pelletkachel vind je mooi.
Bepaal een budget.
Waar komt de pelletkachel te staan.
Waar wil je de kachel voor gebruiken.
Hoeveel Kilowatt moet mijn pelletkachel zijn.
Hoe moet het rookgaskanaal worden aangelegd.

Palazzetti Cesare

Welk model pelletkachel vind je mooi. 

Over smaak valt niet te twisten, maar er is heel veel keus, denk eens aan een ronde of vierkante pelletkachel of heb je liever een moderne, design, klassieke of nostalgische pelletkachels. Moet hij van gietijzer of juist van strak plaatmateriaal.

 

Bepaal een budget.

Het is heel belangrijk om een budget te bepalen voor de aanschaf van een pelletkachel. Er zijn al pelletkachels vanaf € 899,- tot wel € 8.000,- of nog gekker. Maar het moet binnen jouw budget passen. Maar het kan best wel eens zijn dat je het moet bij stellen. Omdat je toch nog een leukere kachel hebt gezien. Daarom is een bezoek aan onze showroom belangrijk. In onze showroom kun je de pelletkachels in levende lijve zien maar ook zien branden en horen hoeveel geluid een pelletkachel geeft.

 

Waar komt de pelletkachel te staan.

Dat hangt sterk af van waar je de pelletkachel gaat plaatsen. In een hoek bijvoorbeeld kan een ronde kachel mooier uitkomen. Maar heb je hem liever tegen een recht muur dan kan een vierkante pelletkachel met boven-aansluiting weer mooier uitkomen.

Waar wil je de kachel voor gebruiken.
Als je op zoek gaat naar een pelletkachel is het belangrijk om te weten waar je de kachel voor gaat gebruiken. Voor hoofdverwarming kun je beter een wat betere pelletkachel uitzoeken, dan bijvoorbeeld voor een kantoor of schuur of ruimte waar je af en toe eens gaat stoken.

 

 

Hoeveel Kilowatt moet mijn pelletkachel zijn.

Om te kunnen bepalen hoe zwaar de pelletkachel moet zijn, moet je eerst weten hoeveel m3 de ruimte is waar de pelletkachel komt te staan. En hoe het is geïsoleerd. Bij de meeste woningen kunnen we er van uitgaan dat het gemiddeld is.
We gaan even rekenen
Je hebt een woning van 9 bij 5 meter (de vloeroppervlakte is dan 45m2) met een muurhoogte van 2,60m, dan hebben we 117 m3 om te verwarmen. Je deelt dit door 25. De pelletkachel moet dan minimaal 4,6 Kilowatt zijn. Echter is het belangrijk om er minimaal 2Kilowatt bij te doen, voor het geval uw woning toch een behoorlijke afkoeling kent. Bijvoorbeeld een vrijstaande woning in het buitengebied.
Ons advies bij deze berekening zou dan zijn 4,6 plus 2 is 6,6 Kilowatt minimaal.

MCZ Mood

Hoe moet het rookgaskanaal worden aangelegd.

Als er ergens veel discussie over is dan is het wel over de aanleg van het rookgaskanaal. En mag ik een pelletkachel aansluiten op een geveluitvoer. Als we kijken naar onze buurlanden dan worden de pelletkachels veelvuldig via een geveluitvoer aangesloten. Wat wel belangrijk is dat het goed gebeurt. Veiligheid moet echt voorop staan bij de aanschaf van een pelletkachel.
Maar waar moet je opletten? De fabrikant is in deze bepalend. Als deze in zijn gebruiksaanwijzing aangeeft dat het via het dak moet, ga dan niet door de gevel anders kan de garantie komen te vervallen.
Een geveldoorvoer is alleen toegestaan in een blinde muur waar geen ventilatieopeningen of openslaande ramen zijn. En de afstand tot de buren tenminste 2 meter vanaf openslaande ramen of deuren is. Maar de belangrijkste regel is dat je je buren niet overlast geeft.
Wanneer je zelf graag een dak doorvoer wil, hou er dan rekening mee dat de kosten hoger gaan uitvallen. Dit ligt vaak tussen de €500,- tot €1.500,-. Om een goede prijsindicatie te krijgen is een bezoek aan onze showroom belangrijk.