Pelletkachel pelletbakje loopt over wat moet ik doen.

Het probleem met een ontploffing in een pelletkachel en het overstromen van het brander-bakje is een vaker voorkomend iets en het is begrijpelijk dat mensen ervan schrikken. LET OP!!! Zet de kachel nooit uit met de hoofdschakelaar!!! Als u het doet dan via het display.

Het lijkt erop dat de pelletkachel teveel pellets geeft, waardoor het bakje te vol loopt en soms overstroomt. Echter komt dit niet door te veel pellets.

Het overstromen van het pellet-bakje en het ploffen van de pelletkachel, komt altijd voort uit het te laat ontsteken van de pellets. In dat geval is tijdens de ontstekingsfase wel een warmte ontwikkeling, er ontstaat gasvorming ,maar pellets worden te laat ontstoken waardoor er relatief veel pellets in het bakje komen. Opeens vliegt het gevormde gas wel in brand, geeft een dove knal en vervolgens gaan er veel pellets branden wat veel vuur geeft.

De reden van het overstromen en teveel gasontwikkeling kan voorkomen door onderstaande redenen.

Als de pelletkachel het probleem af en toe heeft, kan de reden zijn:
– het niet juist terugplaatsen van het brander-bakje. Met name het niet tegen de achterkant aanduwen van het brander-bakje, na het uitzuigen. Dan kan de heteluchtstroom de korrels niet bereiken. Dit probleem komt regelmatig voor als men de kachel nog niet zo lang heeft.
– niet tijdig schoonmaken van het brander-bakje. Doordat de pelletkachel te weinig lucht aan kan zuigen, kan de kachel deze storing geven.

Als het probleem vaak voorkomt met de pelletkachel, kan de reden zijn:
– te weinig luchttoevoer tijdens de opstart. De luchttoevoer kan middels de instellingen omhoog worden gezet.
– De luchtinlaat achter/ of onder de pelletkachel kan verstopt of geblokkeerd zijn met bv. stof en/of dierenharen.
– het rookgaskanaal kan verstopt zitten controleer als eerst het T-stuk achter op uw pelletkachel, of veeg uw rookgaskanaal goed schoon.
– Groot onderhoud van uw pelletkachel moet u minimaal 1 keer per jaar laten uitvoeren. De rookgaskanalen in de pelletkachel kunnen verstopt zitten. De kachel kan daardoor niet genoeg lucht aanzuigen tijdens de opstart.
– De ontstekingspen kan aan vervanging toe zijn. Bij iedere opstart slijt de ontstekingspen een klein beetje, waardoor hij steeds wat minder warmt geeft. Na verloop van tijd gaat uw pelletkachel helemaal niet meer opstarten. Als de ontstekingspen moet worden vervangen kijk dan eens naar een keramische ontstekingspen.

Wat moet u doen na een ontploffing in de pelletkachel:
– de pelletkachel goed schoon maken met de as-zuiger, het brander-bakje heel goed terug plaatsen en een herstart te maken. Doorgaans start de pelletkachel probleemloos op en komt het overlopen van het bakje en een ontploffing in de kachel niet weer voor.