Pelletkachels, hoe werken ze

De pelletkachel is een moderne automatisch gestuurde kachel, waarin houtpellets, dit zijn kleine ronde staafjes van 6mm groot, verbrand kunnen worden.

Door een slimme en geavanceerde techniek heeft een pelletkachel een zeer hoog rendement (tussen 83 en 97 %) ten opzichte van een conventionele houtkachel. Waarbij een houtkachel een rendement van 60 tot 70% heeft. Door het hoge rendement van een pelletkachel kunnen we nagenoeg CO2 neutraal stoken.

Wat zijn pellets

Pellets zijn kleine ronde stafjes van 6mm in doorsnede die worden gemaakt van zaagsel dat overblijft uit de houtzagerijen en bosbouw industrie. Daar komt ook de naam Biomassa brandstof vandaan. Door een zeer laag vochtgehalte van ongeveer 0,5%, zonder enige vorm van toevoegingen en onder een hele grote druk wordt het zaagsel samengeperst tot korrels. Hierdoor kunnen deze korrels goed door een pelletkachel verbrand worden.

Een pelletkachel lijkt op een gewone houtkachel

Een pelletkachel lijkt op een gewone houtkachel maar met het gemak van een gas CV installatie. Door het uiterlijk van een pelletkachel die in een woonruimte kan staan en het glas aan de voorzijde van de pelletkachel kun je lekker naar het vlammenspel kijken. Men noemt dit ook wel houtje stoken 2.0

De kachel is van binnen echter uitgerust met moderne techniek. Onder andere een computer. Deze controleert en regelt het verbrandingsproces in de pelletkachel, maar ook de tempartuur in huis of de tijdinstellingen. Met een extra wifi applicatie kunt u op afstand uw kachel ook nog eens bedienen.
De pellets worden in de voorraadtank van de kachel opgeslagen. Het ligt aan de inhoud van deze voorraadtank hoelang de kachel kan branden op 1 vulling, maar een pelletkachel kan ongeveer 20 uur branden zonder dat u iets hoeft te doen. Vanuit de voorraadtank worden de pellets via een wormschroef naar een glijbuis getransporteerd en in het brander-bakje gegooid.

Het ontsteken van de pelletkachel

Het ontsteken van de pelletkachel gaat volledig automatisch, de kachel is uitgerust met een elektrische ontstekingspen, ook wel gloeibougie genoemd. Door dat deze gaat gloeien, worden de pellets automatisch aangestoken en gaat de gloeibougie weer uit. Op deze manier heeft u geen omkijken in het aansteken van de pelletkachel.

De computer gebruiken we om tijdinstellingen en tempratuur instellingen op te slaan. Dit zorg voor een totaal gemak van de pelletkachel.

De meeste pelletkachels zijn uitgerust met een kamerventilator de verwarmde lucht wordt als een warme dekken door de kamer geblazen. Let wel op bij de aanschaf van uw pelletkachel of deze ook geluidsarm is. In onze showroom kunt u genieten van diverse kachels maar ook luistern hoeveel geluid hij maakt.

De rookgassen worden via een rookgas-ventilator door een afvoerpijp naar buiten geblazen. Let wel op dat er minimaal 1,5 meter afvoer buis aan zit dit omdat bij stroomstoring dan weinig of geen rook in huis kan krijgen.

Doordat de pelletkachel zo bijzonder efficiënt zijn 83 tot 97% hebben we ook weinig of helemaal geen last van rook ontwikkeling zoals bij een houtkachel, waardoor het in sommige straten meer op een palingrokerij lijkt.

De as die overblijft is slechts 0,5% is zo weinig dat u de asla maar eens in de week of weken geleegd moet worden, en de rest van de kachel kan met een speciale aszuiger met fijnstoffilter eenvoudig schoon gezogen worden. In de rest van europa wordt overigens al jaren dankbaar gebruik gemaakt van de pelletkachel, aangezien daar minder op aardgas wordt gestookt.

Met een pelletkachel stook je veilig, goedkoop en CO2-neutraal.

heeft u geen specifieke kennis van hout stoken nodig om met een pelletkachel te kunnen stoken.