Hoe werkt een zonneboiler?

terug loopsysteem

De Solesta zonneboiler werkt volgens het doorstroom principe. De zonneboiler wordt voor de CV installatie geplaatst. Koud water loopt via de warmtewisselaar

in de zonneboiler naar de CV installatie waar het voor verwarmt door de zon aankomt, waardoor uw CV installatie minder gas gebruikt om water te verwarmen. Het water wordt opgewarmd via een warmtewisselaar en niet in het vat zelf.

De zonneboiler bestaat uit één of meerdere collectoren (A) en een geïsoleerde

opslagmodule (B). De collectoren zijn op het dak gemonteerd en de opslagmodule in de woning. Als de zon schijnt De collectoren worden verwarmd door de zon. Bij voldoende temperatuur, zal een pompje in de opslagmodule gaan draaien. Dit pompje laat de inhoud van de opslagmodule, 100 liter water, circuleren over de collectoren, zodat de warmte wordt opgeslagen.

De zon verdwijnt. Als de zon verdwijnt, stopt het pompje en stroom het water door de zwaartekracht uit de collectoren. Hiermee wordt voorkomen dat de collectoren in de winter kapotvriezen. Ook wanneer de opslagmodule te heet dreigt te worden gebeurt hetzelfde. Zodat de warmte wordt opgeslagen. Er wordt warm water gebruikt Wanneer warm water wordt gebruikt, stroomt er koud water naar de opslagmodule. Een interne warmtewisselaar zorgt er voor dat het koude water niet met het water in het tankje in aanraking komt, maar wel in korte tijd wordt verwarmd. Vervolgens stroomt het naar de tapwaterverwarmer (C) waar het eventueel wordt na-verwarmd tot de gewenste temperatuur. Doordat deze

minder hoeft te branden, bespaart u aardgas.

Druk systeem (glycol)

Een zonneboiler bestaat uit een collector, een voorraadvat, een na-verwarmer en een regelsysteem. De collector is dat gedeelte van de installatie dat het zonlicht opvangt. Door middel van een circulerende vloeistof (glycol) wordt de warmte uit de collector naar het voorraadvat (boiler of opslagvat) gebracht. Daar draagt de glycol zijn warmte af aan het leidingwater via een warmtewisselaar (een ondergedompelde spiraalvormige buis). Het voorraadvat is dus een waterreservoir waarin de opgenomen zonnewarmte opgeslagen

wordt tot het warme water wordt afgetapt. Door een goede isolatie en een voldoende opslagcapaciteit kunnen zonloze uren probleemloos overbrugd worden. Zo kan in de ochtend nog gebruik maken van de opgeslagen warmte van de vorige dag. De na-verwarmer van een zonneboiler zorgt voor een constante temperatuur van het leidingwater; te koud water wordt bij-verwarmd, te warm water (een watertemperatuur van 60° en meer in de zomer is heel normaal) wordt vermengd met koud water.

Zonneboilers zorgen voor een behaaglijke warmte in en om het huis tegen lage kosten. De zon verwarmd via zonnecollectoren het water in uw boiler buffervat. Afhankelijk van uw behoefte kunt u uw centrale verwarming, vloerverwarming of bijvoorbeeld uw wasmachine van warm water voorzien. Maar denk ook aan toepassingen als het verwarmen van uw zwembad, garage, buitenhuis.

Mocht de zon onvoldoende schijnen, dan kunt u altijd bij verwarmen door middel van uw pelletkachel cv of door het elektronische spiraal.